Beroepsvereniging
voor zelfstandige
communicatieprofessionals

Mijn eerste gesprek

Hoe bereid ik mijn eerste gesprek voor met een nieuwe opdrachtgever?

De eerste hobbel is genomen. Tussen alle andere kandidaten ben jij positief opgevallen en de opdrachtgever wil je op gesprek hebben. Bedenk goed dat de ‘klik’ een van de belangrijkste elementen is tijdens zo’n gesprek. Natuurlijk zullen ze je inhoudelijke vragen stellen over je ervaring en over je motivatie maar onderschat niet hoe belangrijk de non-verbale zaken zijn.

Net zoals tijdens het schrijven van je motivatie is het hier weer belangrijk om je van tevoren in te lezen en verdiepen in de organisatie. Bij een formele cultuur kleed je je anders dan bij een informele,  maar bij twijfel liever over-dressed dan under-dressed. Kom in ieder geval goed verzorgd voor de dag en kies voor kleding waar je je comfortabel en zelfverzekerd in voelt.

Onthoud goed dat een sollicitatie begint op het moment dat je het terrein van je opdrachtgever betreedt en pas eindigt als je dat terrein verlaat. Laat dus ook een positief gevoel achter bij een eventuele portier of baliemedewerker, regelmatig worden die ook naar hun mening over jou gevraagd. En kom op tijd! Liever een kwartier te vroeg dan een paar minuten te laat!

Soms voelt een interview als een eenzijdig vragen-peloton en is er weinig ruimte voor jou. Probeer altijd wat vragen aan je opdrachtgever te stellen want daarmee toon je interesse en initiatief. Deze vragen kun je van tevoren voorbereiden. Loopt het gesprek niet lekker? Durf dat dan -vriendelijk- te benoemen. Vaak geeft dat ruimte en lucht en extra vertrouwen in jou als kandidaat. Kom je er tijdens het gesprek achter dat de opdracht toch niet is wat je er van had verwacht en zie je er van af, geef dit dan ook aan. Dat is een vorm van zorgvuldigheid die vaak erg wordt gewaardeerd. 

Gesprek afgelopen? Bedank je gesprekspartners voor hun tijd en aandacht. Misschien word je het deze keer niet maar als je een positief visitekaartje achterlaat benaderen ze jou een volgend keer wellicht wel.