Beroepsvereniging
voor zelfstandige
communicatieprofessionals

ZZP, Corona en ontwikkelingen

In twee nieuwsberichten van de overheid zijn op 27 maart de lang verwachte regels voor de Tozo en de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) bekendgemaakt. Stichting ZZP Nederland heeft vanaf het begin knelpunten ingediend die vanuit de achterban werden opgebracht. Inmiddels is onder andere, op ons advies, de grens wanneer een onderneming is gestart naar achteren geschoven en nu gesteld op 17 maart 2020, 18.45 uur. Deze grens was 1 januari 2020.
Wij blijven ons inzetten voor alle communicatie-zzp’ers samen met ZZP-Nederland.
Tozo: Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers
Vanuit de Tozo kunnen zelfstandigen een beroep doen op twee voorzieningen: inkomensondersteuning en een lening voor bedrijfskapitaal. Om inkomensondersteuning te verkrijgen, moet de zelfstandige verklaren dat hij verwacht dat als gevolg van de coronacrisis zijn inkomen de komende drie maanden minder zal zijn dan het sociaal minimum. Het inkomen wordt dan maximaal drie maanden aangevuld. Hierbij geldt voor gehuwden en samenwonenden dat het inkomen wordt aangevuld tot een bedrag van €1.500 euro netto voor gehuwden en €1.050 euro netto voor alleenstaanden. Het betreft een gift. Het bedrag is geen lening en hoeft niet te worden terugbetaald.
Meer informatie over de Tozo vind je in ons coronadossier
Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) 
Deze kabinetsmaatregel, eerder bekend gemaakt als Noodloket, is voor ondernemers die rechtstreeks getroffen worden door de maatregelen van het kabinet in de coronacrisis. Bedrijven ontvangen een eenmalige tegemoetkoming van € 4.000,- om met name hun vaste lasten te kunnen betalen. Welke branches vallen onder deze regeling? Sectoren die nu in aanmerking komen zijn eet- en drinkgelegenheden, bioscopen, haar- en schoonheidsverzorging (onder andere kappers, pedicures, visagisten), reisbemiddeling en reisorganisaties, rijschoolhouders, sauna’s, solaria, zwembaden, fitnesscentra, sportclubs en sportevenementen en bepaalde private culturele instellingen zoals musea, circus, theaters, schouwburgen en muziekscholen. Het gaat hierbij om ondernemingen die zijn gevestigd buiten de woning. De enige uitzondering vormen eet- en drinkgelegenheden, bijvoorbeeld een café waar de eigenaar, huurder of pachter boven woont. 
Meer informatie over de TOGS en het aanvragen vind je in ons coronadossier
Overige steunmaatregelen van de overheid
Er zijn nog meer steunmaatregelen genomen: Maatregelen voor tijdelijke belastingverlichting; uitstel van belastingbetaling of verlaging van voorlopige aanslag is mogelijkVersnelde openstelling BMKB-regeling voor krediet; ruimere mogelijkheden om krediet aan te vragenNOW; Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid; hybride ondernemers kunnen onder voorwaarden meedoen. Ook ondernemers met personeel
Het coronadossier met de nieuwste informatie
ZZP Nederland heeft inmiddels een dossier over de steunmaatregelen opgezet. Wil je meer weten over alle mogelijkheden, ga dan naar ons coronadossier.
Naar het coronadossier
Veel gestelde vragen over coronavirus en zzp
Natuurlijk zijn er veel vragen waar je een antwoord op wilt. Wij hebben dan ook de veelgestelde vragen op een rijtje gezet. Hier lees je de FAQ; de vragen en antwoorden.

Vragen of misstanden?
Heb je nog vragen, loop je tegen misstanden aan bij de gemeente, heb je hulp nodig om steun aan te vragen etc. Dan kun je een e-mail met je vraag/verzoek sturen naar de helpdesk via onze partner info@zzp-nederland.nl